Ezt az eszközt a mátrai favágók használták egyszerű ételeik elkészítése céljából. Ameddig a munka folyt, az edényben a hús és a zöldség tökéletesen összepárolódott, nem volt szükség felügyeletre. Parázson használva szinte bármit el lehet benne készíteni. Ezt az eszközt én először a Magyar Bushcraft Közösség videóiból ismertem meg. Nagyon megfogott az eszköz egyszerű kezelhetősége, az ételek változatos elkészíthetősége és a hagyományőrző vonal. Két tárcsából áll, ami összecsukva diszkosz formát ad. Egyik oldalán szegecsekkel van biztosítva, a nyitható oldalán pedig kampóval lehet zárni. Kis böngészés után megtaláltam, hogy a meska.hu oldalán vagy a készítőtől 2,4,8,12 személyes diszkoszokat is lehet rendelni. Én úgy gondoltam, hogy a túrákra a 2 személyes tökéletesen megfelel. 4000 Ft+ szállítási költséggel nem hiszem, hogy megterhelő lenne. A dobozban még recepteket is kapunk. Első alkalommal megtörtént a beavatás, ami azt jelenti hogy zsiradékkal kikentem és a tűzön kiégettem. A beavatás után házi hurkát és kolbászt sütöttünk. Második alkalommal sikerült kenyeret sütni és nyulat. A húst, már előző nap fűszeres páclében hagytam. A hús mellé került egy kis zöldségköret. Parázson kell sütni, különben odaéghet, biztonság esetére használhatunk alufóliát is. Elég tápláló ebéd sikerült belőle. Tisztítás után zsiradékkal kikenve kell tárolni.